Selecteer een pagina

De lat hoog leggen, streng zijn voor jezelf, je schuldig voelen…..

Dit zijn kenmerken van perfectionistisch gedrag. En er kunnen er nog een aantal toegevoegd worden zoals het oordelen over jezelf, een kritisch stemmetje in je hoofd hebben, je verantwoordelijk voelen voor veel dingen etc.

Deze blog is een vervolg van mijn blog van vorige week: de moeten-allergie.

Ik ga proberen een heldere uiteenzetting voor jou te geven over een wezenlijk onderdeel van perfectionisme, namelijk de kritische stem in jouw hoofd. Hoor jij hem/haar ook of heb je er nog geen kennis mee gemaakt? Voor het gemak ga ik hem als een man aanspreken, maar het kan zeker ook een vrouw zijn. Bij mij is het een gremlin, zo’n gifgroen duiveltje met hoorntjes en een een verbeten bekje. Zie je hem al voor je?

Wat zegt de stem bij jou? Voorbeelden zijn: dat is niet goed genoeg, dat heb je verkeerd gedaan, dat is jouw schuld, dat kun jij toch niet. Maar er zijn oneindig veel andere mogelijkheden. Als je er op gaat letten, hoor je jouw stem.

Hij staat te pas en onpas voor me klaar met zijn advies. Tenminste, zo ziet hij het zelf. Ik ervaar het als ongevraagde kritiek die mijn leven moeilijk maakt.

Maar ik heb goed nieuws, je kan hem beteugelen door hem bewust zelf aan te gaan sturen. Word geen slachtoffer door je leven grotendeels te laten bepalen door deze stem. Gun jezelf dat je onder zijn juk uitkomt, jezelf bevrijdt van zijn strenge regels en normen en waarden. Leer om jezelf meer te waarderen, met respect te behandelen en met mildheid en compassie jezelf te gaan aanvaarden.

Het kan echt, ook voor jou! Ik kijk er naar uit om samen met jou aan de slag te gaan en de kwaliteit van jouw leven te verBETERen. Wil jij dat ook?

Wil jij dat ook?