Home » Blog » Bewuster ZIJN » Ken je deze: de moeten-allergie?

Ken je deze: de moeten-allergie?

door | 11 jan, 2020 | Bewuster ZIJN

Ken je deze: de moeten-allergie?

Bij een allergie denken we aan voeding, verstoring van ons evenwicht en heftige lichamelijke reacties maar niet aan emoties. Maar ja hoor, je kan een allergie hebben voor moeten. En het effect is vergelijkbaar: uit balans raken en heftige fysieke reacties zoals versnelde hartslag, rood aanlopen, kortademigheid, hogere bloeddruk maar vooral een totale weerstand, weerzin ervaren.

Hoe werkt dit dan?

  • Ben jij perfectionistisch?
  • Gebruik je vaak het woord moeten?
  • Is verantwoordelijkheid belangrijk in jouw leven?
  • Leg je de lat hoog voor jezelf?
  • Ben je streng voor jezelf?

Of ben je je hier (nog) niet bewust van?

Ga er maar eens op letten of vraag aan je partner of een vriendin om je te helpen door je er op te wijzen als je bijvoorbeeld weer het woord moeten zegt.

Moeten gaat over normen en waarden waar we mee opgevoed en opgegroeid zijn. Dat wordt vaak aan ons opgelegd en blijft in ons patroon hangen als we er niet bewust voor kiezen om er een eigen norm of waarde van te maken. Of om het los te laten omdat het niet bij ons past. 

Moeten wordt van buitenaf bepaald. Terwijl willen vanuit je eigen binnenste komt, volgens jouw eigen keuze.

Probeer eens hoe het voelt als je zegt: ik moet werken versus: ik wil werken. Dit heeft een hele andere energie, een andere lading. Voel je het verschil? In het willen zit ook verantwoordelijkheid maar dan niet voor de ander, maar voor jezelf. En dat is een hele ommekeer.

Hoe bewuster je wordt van je eigen “moeten”, hoe meer kans op een moeten-allergie. Zodra je in een situatie komt dat iemand tegen je zegt dat je iets wel of niet moet, dreigt het over te lopen. Want je moet al zoveel van jezelf en dan nu ook nog eens van een ander. Een golf van woede komt naar boven borrelen en een onschuldig persoon kan hier slachtoffer van worden. Maar realiseer je je dat je zelf het grootste slachtoffer bent? Van je eigen kritische stem?

Meer hierover in mijn volgende blog.

Over Mij

Na jarenlange studie en ontelbare trajecten met mooie mensen, ben ik specialist in bewustwording en bewust ZIJN. Ik ben in staat om, ook jou, bewuster te maken van de mogelijkheden die jij hebt om je patronen te doorbreken en jouw leven te veranderen.

Interessante artikelen

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin